top of page

Luxor en Caïro:

Vierduizend jaar voor het begin van onze jaartelling woonden er al mensen langs de Nijl, dé levensader van Egypte. Deze rivier ondersteunde eeuwenlang verschillende culturen, volkeren en dynastieën. Egypte heeft heel wat mooie, voorspoedige tijden gekend onder het bewind van machtige farao’s voor wie prachtige monumenten werden gebouwd. Denk maar aan de piramides, de sfinxen, obelisken, tempels, hiërogliefen,... Maar er waren ook moeilijke tijden... Door invallen van vijandige buren, hongersnood, slechte economie en onstabiele leiders versnipperde het rijk verschillende malen. Egypte viel ten prooi aan vele volkeren, heersers zoals de Perzen, Alexander de Grote, keizer Augustus, Napoleon, de Engelsen,...

De Egyptische vorsten zijn verdeeld over 30 dynastieën of vorstenhuizen, het Oude, Midden en Nieuwe rijk:

1) Het Oude Rijk: deze periode schonk ons de piramides van Sakkara en Gizeh met Memphis als hoofdstad.

2) Het Middenrijk: een periode rijk aan cultuur. Prachtige monumenten en indrukwekkende graven werden gebouwd o.a. aanvang van de bouw van Karnak.

3) Het Nieuwe Rijk: onder de farao’s van deze dynastie (o.a. Hatsjepsoet, Toetanchamon, Echnaton en Ramses II) groeide Egypte uit tot een wereldrijk met als hoofdstad Thebe (huidige Luxor). Onder Thoetmosis I en vooral onder Thoetmosis III bereikte Egypte zijn grootste omvang.

4) Late tijd: na de Perzen komt Alexander de Grote zich in Egypte vestigen. Dit betekende eveneens het einde van het Farao tijdperk (525 v.Chr.). Na de Perzen hebben ook de Grieken of Ptolemaeën het voor het zeggen. Zij maken van Alexandrië het cultureel en economisch centrum van het land met Cleopatra, onder andere minnares van de Romeinse keizer Julius Caesar, als laatste der Ptolemaeën op de troon. Later volgen ook de Romeinen met Keizer Augustus.

  

Op het hoogtepunt van haar macht (Nieuwe Rijk) had Thebe (het huidige Luxor) bijna 1 miljoen inwoners. Deze enorme mankracht en de immense rijkdommen die binnenkwamen, stelden de Thebanen in staat uitgebreide tempelcomplexen te bouwen ter ere van Amon, hun God. Zij koppelden Amon aan de zonnegod Re en aanbaden hem als Amon-Re.

Door hun ligging op de Oosteroever van de Nijl begroetten de tempels elke dag de zon. De Westoever, waar de zon ondergaat, was het land van de doden.

Caïro is de hoofdstad van Egypte. De stad telt zo'n 13 miljoen inwoners. Het officieuze inwoneraantal van Caïro ligt echter nog veel hoger, mede door het hoge aantal illegale immigranten in de stad. De hele metropolitane regio van Caïro is met zo'n 18 miljoen inwoners de grootste stad van Afrika en het Midden-Oosten en één van de grootste steden ter wereld. 

Caïro ligt aan de oostoever van de Nijl in het noorden van Egypte, ten zuiden van de plaats waar die rivier zich in de delta vertakt in de rivieren (tevens plaatsnamen) Rosetta en de Damietta. In het westen ligt de stad Gizeh met de Piramiden van Gizeh. In het zuiden is de locatie van de klassieke Egyptische stad Memphis.

bottom of page